![Erdäpfelgratin Erdäpfelgratin](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/1238c734-d0bf-457f-9c7f-591402fb4581/Derivates/b132ca5d-36dd-42d7-8e8e-5b8eb086da28.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
-
Rapsöl zum Einfetten
lub Butterschmalz zum Einfetten - 2 Knoblauchzehen
- 50 g Hartkäse (z. B. Gouda, Emmentaler, Bergkäse), in Stücken
- 200 g Crème fraîche
- 50 g Schmelzkäse (z. B. RUPP Enzian)
- 250 g Milch
- 1 TL Salz
- ¼ TL Muskatnuss, frisch gerieben
- ¼ TL schwarzer Pfeffer, frisch gemahlen
- 1000 g Erdäpfel, festkochend
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 1808 kJ / 432 kcal
- Białko
- 14 g
- Węglowodany
- 49 g
- Tłuszcz
- 21 g
- Tłuszcz nasycony
- 12 g
- Błonnik
- 6 g
- Sód
- 808 mg
Alternatywne przepisy
Lasagne
1h 45min
Erdäpfelgulasch
1h 10min
Jägersauce mit Knödel
50min
Fleischlaberl aus dem Backofen mit Erdäpfelpüree
1h 10min
Schwammerlragout mit Semmelknödeln
1 Std.
Fleischlose Fleischlaibchen
35 Min
Spinatstrudel mit Schafskäse
1 Std. 50 Min
Cremige Schinkennudeln überbacken
1 Std.
Topfenspinatknödel mit RUPP Feinster Streich Blauschimmelkäse
50min
Luxemburger Erdäpfel-Rösti mit Apfelmus
40min
Spinatstrudel mit Erdäpfeln
1 godz. 30 min
Schnittlauchsauce
10min