
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Strawberry and champagne jam
- 1 lemon zest only, no white pith
- 20 g freshly squeezed lemon juice
- 270 g strawberries (over-ripe strawberries are preferred)
- 100 g white sugar
- 100 g champagne
Roasted strawberries
- 500 g strawberries hulled and cut into halves
- 75 g champagne
- 10 g caster sugar
Sponge
- butter to grease
- ½ tsp bicarbonate of soda
- 1 tsp cream of tartar
- 80 g cornflour
- 30 g plain flour
- 130 g caster sugar
- 4 eggs separated, room temperature
- 1 tsp natural vanilla extract
- 2 tbsp hot water
- 300 g pouring (whipping) cream (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 slice
- Kalorie
- 234.8 kcal / 986.1 kJ
- Białko
- 3.7 g
- Tłuszcz
- 10.3 g
- Węglowodany
- 32.2 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.9 g
- Sód
- 92 mg