Meatballs in a sticky plum sauce

Meatballs in a sticky plum sauce

4.2 102 oceny
Przygotowanie 25 min
Czas całkowity 1 godz. 25 min
4 portions

Składniki

Plum sauce
  • water
    80 g
  • fresh dark red plums stones removed
    500 g
  • garlic cloves
    2
  • apple cider vinegar
    60 g
  • star anise
    1 tsp
  • raw sugar
    100 g
  • tamari
    1 tbsp
  • sea salt
    ½ tsp
  • dried pitted prunes
    4
  • piece fresh ginger
    1 cm
  • ground cinnamon
    ¼ tsp
  • Chinese five spice
    ½ tsp
Meatballs
  • bread roughly torn
    1 slice
  • spring onions/shallots cut into quarters
    3
  • pork mince
    500 g
  • egg
    1
  • ground black pepper
    ¼ tsp
Plum glaze
  • water
    100 g
  • tamari
    70 g
  • Sriracha sauce
    1 tbsp
  • rice wine vinegar
    20 g
  • cornflour
    10 g
Rice
  • jasmine rice
    300 g
  • peanut oil
    20 g
  • water
    480 g
  • Meat stock paste (see Tips)
    1 tsp

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 portion

Sód 1827.5 mg
Białko 33.1 g
Kalorie 3723.8 kJ / 890 kcal
Tłuszcz 34.4 g
Błonnik 4.2 g
Tłuszcz nasycony 11.4 g
Węglowodany 111 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...