Wersje kompatybilne
Steamed Duck Dumplings with Sticky Plum Dipping Sauce
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 300 g duck breasts, skinless, cut in pieces (3 cm)
Plum Sauce
- ½ cinnamon stick, broken in pieces
- 1 star anise
- 1 clove
- ¼ tsp Sichuan peppercorns
- ¼ tsp dried fennel seeds
- 10 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 1 garlic clove
- 225 g plums, pitted, cut in pieces (2 cm)
- ½ orange, peeled, flesh only, cut in pieces
- 15 g onion, quartered
- 20 g cider vinegar (eg. apple)
- 40 g light brown sugar
- 20 g soy sauce
- 10 g honey
- 150 g water
- ½ tsp fine sea salt
Dumpling Wrappers
- 170 g water, plus 10 g (optional)
- 300 g plain flour, plus extra for dusting
Duck Filling
- 10 g fresh root ginger, peeled, cut in round slices (2 mm)
- 5 spring onions, sliced (3 mm)
- 1 Tbsp toasted sesame oil
- 2 Tbsp Shaoxing rice wine
- 1 Tbsp soy sauce
- ½ tsp ground Sichuan pepper
- 1 pinch coarse sea salt
Assembly and Cooking
- 500 g water
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2119 kJ / 507 kcal
- Białko
- 25 g
- Węglowodany
- 78 g
- Tłuszcz
- 7.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 819 mg
Alternatywne przepisy
Spaghetti Arrabiata with Tuna
30 Min
Grated Parmesan Cheese
5p
Polenta with Rich Meat Ragu
1 Std. 10 Min
Pasta Amatriciana
30 Min
Soft Carrot Tortilla Chips with Guacamole (TM6)
1h
Onion Tart (TM5)
1h
Potato, Pea and Onion Samosa
1 Std. 35 Min
Chocolate Fondant with Brandy Anglaise Foam
1h
Mushroom and White Wine Cream Sauce
30 Min
Béchamel Sauce
15 min
Aurore Sauce (Tomato Béchamel)
15 min
Bucatini amatriciana
45 Min