Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 150 g onions, cut in halves
- 40 g olive oil
- 1 tsp ground dried ginger
- 1 tsp ground coriander
- 1 tsp ground cumin
- 1 tsp ground sweet paprika
- ¼ tsp ground black pepper, plus extra to taste
- ½ tsp ground cinnamon
- ½ tsp ground turmeric
- ¼ tsp ground cayenne pepper
- ¼ tsp ground nutmeg
- 750 g water
-
2
vegetable stock cubes (each for 0.5 l)
lub 2 heaped tsp vegetable stock paste, homemade - 100 g red lentils
- 800 g crushed tomatoes, canned
- 1 pinch salt, adjust to taste
- 2 - 3 sprigs fresh coriander, leaves only, to garnish
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 991 kJ / 236 kcal
- Białko
- 10 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 12 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.5 g
- Błonnik
- 8.6 g
- Sód
- 422.6 mg
Alternatywne przepisy
Lentil moussaka
2h 20 min
Lentil, Red Pepper and Harissa Soup
45min
Pea and Mint Soup (TM5)
20 min
Carrot and Coriander Soup
25min
Tomato, Lentil and Thyme Soup
40 min
Carrot and Coriander Soup
25min
Creamy Courgette Soup
25min
Spiced Moroccan Lentil Soup
40 min
Chickpea soup with spinach
40 min
Sweet Potato, Red Pepper and Cannellini Bean Soup
35 min
Moroccan Bean Soup
45min
Carrot, Orange and Ginger Soup
25min