Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Mürbeteig
- 100 g Butter, kalt, in Stücken und etwas mehr zum Einfetten
- 250 g Mehl
- 30 g Zucker
- 65 g Wasser, kalt
- 1 Prise Salz
Belag
- 70 g Zucker
- 1 Zitrone, unbehandelt, Saft ausgepresst und Schale dünn abgeschält
- 500 g Schmand
- 1 Ei
- 20 g Speisestärke
- 30 g Vanillezucker, selbst gemacht
- 1 Dose Aprikosen, halbiert, (Abtropfgew. 450 g), abgetropft, Saft aufgefangen
- 70 g Aprikosenkonfitüre
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1406 kJ / 336 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 39 g
- Tłuszcz
- 18 g
- Błonnik
- 1.1 g
Alternatywne przepisy
Bakewell Tarte
2j
Nusstarte mit Aprikosen
1j
Apfel-Sandkuchen mit Mandeln
1h 10 min
Topfentorte mit Birnen
4j 30 menit
Französischer Hefekuchen mit Vanillecreme
3sa
Apfel-Schmand-Torte
2j
Himbeer-Quark-Streusel
7 Std. 20 Min
Käsekuchen
1j 30 menit
Rahmkuchen
9 Std. 25 Min
Badische Apfeltorte
1 Std. 40 Min
Apfel-Käsekuchen
1 Std. 40 Min
Apfelrahmkuchen
1h 50min