Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Base
- 1 limone, preferibilmente biologico, la scorza
- 100 g di zucchero
- 300 g di farina
- 120 g di margarina a pezzi
- 1 pizzico di sale
- 2 uova
- 1 tuorlo d'uovo
- 1 cucchiaino di lievito in polvere per dolci
- fagioli secchi (opcjonalnie)
Crema all'arancia
- 100 g di succo di arancia spremuto fresco
- 3 tuorli
- 150 g di zucchero
- 50 g di farina
Arance caramellate
- 2 arance medie
- 2 cucchiai di zucchero
- 2 cucchiai di liquore all'arancia
Meringa
- 100 g di zucchero
- 50 g di acqua
- 6 albumi a temperatura ambiente
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 1114 kJ / 266 kcal
- Białko
- 5.6 g
- Węglowodany
- 45.2 g
- Tłuszcz
- 7.3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sacher Torte
2 godz. 30 min
Panna cotta
6 godz. 30 min
Éclair alla crema di limone
4 godz.
Dacquoise ai lamponi
3h
Piccole cheesecake al pistacchio e mango
2 godz. 30 min
Composta di mandarini con sciroppo d'acero (a ridotto contenuto di zuccheri)
1 godz. 30 min
Crostata al frutto della passione e vaniglia
23 Std.
Lemon meringue pie
3h
Crostata limone e arancio al cioccolato bianco di Luca Montersino
55min
Torta meringata al limone con glassatura veloce
3h 15min
Crema inglese (di Luca Montersino)
20min
Crostatine al limoncello
2h 35min