Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Germknödel
- 100 g Milch
- 10 g Zucker
- 20 g frische Germ (½ Würfel), zerbröselt
- 1 Ei (Größe M)
- ½ TL Salz
- 30 g Butter, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 270 g Weizenmehl, universal, etwas mehr für die Arbeitsfläche
- 40 g Powidl
- 500 g Wasser
Mohn-Zucker
- 40 g Mohnsamen
- 20 g Zucker
Vanillesauce
- 30 - 60 g Zucker, nach Geschmack
- 240 g Milch
-
1
Vanilleschote, Mark ausgekratzt
lub 1 Pck. Vanillearoma - 25 g Speisestärke
- 250 g Schlagobers
- 1 EL Rum (opcjonalnie)
- 4 Eidotter
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 2695 kJ / 644 kcal
- Białko
- 16 g
- Węglowodany
- 64 g
- Tłuszcz
- 35 g
- Tłuszcz nasycony
- 16 g
- Błonnik
- 4.3 g
- Sód
- 235 mg
Alternatywne przepisy
Erdäpfelgulasch mit Würstchen (XXL)
1 Std. 30 Min
Rindergulasch mit Semmelknödeln und Rotkraut
1h 40min
Vanillezucker
72 godz.
Schwammerlragout mit Semmelknödeln
1 Std.
Birnen- und Apfelkompott (XXL)
3 Std.
Osternest aus Germteig
2h
Picknick mit Kürbiskern- und Schinkenaufstrich, Brombeer-Birnen-Marmelade, Kartotten-Walnuss-Brot und Topfen-Marillen-Strudel
2 Std. 25 Min
Spaghetti Carbonara
25 Min
Nougatknödel mit Nussbröseln und Zwetschkenröster (vegan)
1 Std. 10 Min
Lasagne
1h 45min
Zwetschkenröster
1 Std. 30 Min
Italienische Tomatensauce
2 Std. 5 Min