Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Germteig
- 100 g Milch
- 40 g Zucker, etwas mehr zum Ausstreuen
- 15 g frische Germ
- 300 g Weizenmehl, glatt, etwas mehr zum Bemehlen
- 40 g Butter, weich, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 1 Ei (Größe M)
- 1 Eidotter
- 1 Msp. natürliches Vanilleextrakt
- 1 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
Nussfülle
- 200 g Walnüsse
- 100 g Haselnüsse
- 120 g Milch
- 100 g Marillenmarmelade
- 50 g Zucker
- 50 g Honig
- 20 g Rum
- 1 Msp. Zimt, gemahlen
- 1 Msp. natürliches Vanilleextrakt
- 50 g Butter
- Staubzucker zum Bestreuen (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 20 Stücke
- Kalorie
- 20635 kJ / 4930 kcal
- Białko
- 96.8 g
- Węglowodany
- 465.2 g
- Tłuszcz
- 293.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 76.2 g
- Błonnik
- 36.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Osternest aus Germteig
2h
Nuss-Striezel
2h 10min
Osterpinze
2h 30 min
Omas Kärntner Reindling
2 godz. 25 min
Rumschnitten
50min
Zuckerreinkerl
2 Std. 50 Min
Osterpinzen
2 Std. 50 Min
Kärntner Reindling
2u. 40min
Polsterzipfl
2h 10min
Buchteln mit Powidl
2h 20min
Gerührter Germgugelhupf
2h
Wiener Rehrücken
3h 40min