![Ensalada marroquí de berenjenas (zaalouk) Ensalada marroquí de berenjenas (zaalouk)](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/44E28D06-0C39-4154-A5CE-DCA6D6FD2520/Derivates/4689E083-0773-4EC2-A402-98EA121013B5.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 750 g de berenjenas
- 1 cucharada de sal
- 3 cucharadas de zumo de limón
- 50 g de cebolla
- 2 - 3 dientes de ajo
- 350 g de tomates en trozos
- 1 cucharadita de pimienta negra molida
- 1 cucharadita de comino molido
- 1 cucharadita de pimentón dulce
- 2 pellizcos de hebras de azafrán (opcional)
- 40 g de aceite de oliva
- 40 g de tomate concentrado
- 2 ramitas de perejil fresco picado (solo las hojas)
- 2 ramitas de cilantro fresco picado (solo las hojas)
- Wartości odżywcze
- na 1 ración
- Kalorie
- 431 kJ / 103 kcal
- Białko
- 1.67 g
- Węglowodany
- 8.23 g
- Tłuszcz
- 6.99 g
- Błonnik
- 3.89 g
Alternatywne przepisy
Curry de garbanzos y verduras
25 Min
Curry de batatas y brócoli
20 Min
Curry de garbanzos (Chana masala)
20 Min
Raita de pepino
10 Min
Guiso especiado de tomates con huevos (Shakshuka) - Israel
50 Min
Tabulé - Líbano
2h 15min
Muhammara
1 Std. 10 Min
Paté libanés de berenjena (Baba ganoush)
1 Std. 15 Min
Curry indio de verduras
40 Min
Tabulé de coliflor al vapor
40 Min
Tzatziki (dip de yogur y pepino)
10h 5min
Estofado de berenjena picante
30 Min