Fleischbällchen auf schwedische Art (Köttbullar) mit Erdäpfelpüree

Fleischbällchen auf schwedische Art (Köttbullar) mit Erdäpfelpüree

4.7 92 oceny
Przygotowanie 50 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
4 Portionen

Składniki

Vorbereitung Erdäpfelpüree
  • Erdäpfel, mehlig in Würfeln (2-3 cm)
    1000 g
  • Salz
    1 TL
  • Milch
    300 g
Fleischbällchen und Fertigstellung Erdäpfelpüree
  • Zwiebeln halbiert
    80 g
  • Knoblauchzehe halbiert
    1
  • Petersilie Blättchen abgezupft
    3 Stängel
  • Olivenöl
    30 g
  • Faschiertes (vom Rind)
    500 g
  • Semmelbrösel etwas mehr zum Wälzen
    50 g
  • Ei (Größe M)
    1
  • Salz
    ½ TL
  • Muskatnuss, gemahlen
    2 - 3 Prisen
  • Piment, gemahlen
    1 Prise
  • Pfeffer, frisch gemahlen
    1 Prise
  • Wasser
    400 g
  • Butter
    40 g
  • Gewürzpaste für Gemüsebrühe, selbst gemacht
    2 TL
    1 Gemüsesuppenwürfel (für 0,5 l), zerkrümelt
  • Worcestersauce
    20 g
  • Dijonsenf
    2 TL
  • Schlagobers
    200 g
  • Weizenmehl, glatt
    20 g
  • Butterschmalz
    2 - 3 EL

Wartości odżywcze na 1 Portion

Kalorie 964 kcal / 4039 kJ
Białko 39 g
Tłuszcz 61 g
Węglowodany 61 g
Błonnik 6.5 g
Tłuszcz nasycony 30 g
Sód 1559 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...