![Pollo con mole Pollo con mole](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/6A834F25-56FE-4F0C-B846-AEEBD84C0EFF/Derivates/D9C8E694-451D-4E51-B1E3-585B62F39E6C.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 8 chiles secos, desvenados (4 mulatos, 2 anchos y 2 chipotles)
- 1 rama de romero, sólo las hojas
- 1 rama de tomillo seco, sólo las hojas
- 2 pimientas gordas
- 20 g de ajonjolí
- ½ rama de canela
- 20 g de almendras
- 20 g de pepitas de calabaza
- 20 g de cacahuates tostados sin sal
- 50 g de cebolla
- 2 dientes de ajo
- 200 g de jitomate, en trozos
- 20 g de pasitas
- ½ bolillo seco, en trozos
- 1 cucharada de sal
- 2 cubos de caldo
- 30 g de manteca de cerdo, (opcional)
- 700 g de agua
- 50 g de tablilla de chocolate, en trozos
- 1000 g de pechuga de pollo deshuesada y sin piel, en trozos medianos
- Wartości odżywcze
- na 1 porción
- Kalorie
- 1390 kJ / 331 kcal
- Białko
- 34 g
- Węglowodany
- 20 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Salsa verde
10 Min
Pan de elote
2 Std.
Pollo con mole almendrado
2 Std.
Agua de Horchata
5 Min
Tinga de pollo
30 min
Pescado a la veracruzana
30 min
Salsa de chile de árbol
10 Min
Chicharrón en salsa verde
25 Min
Albóndigas con jitomate al chipotle
1 godz.
Arroz a la mexicana
50 min
Salpicón de res
40 min
Caldo de res
1 godz. 15 min