Kluski na parze z sosem pieczarkowym

Kluski na parze z sosem pieczarkowym

4.6 2.2K oceny
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
3 porcje

Składniki

Kluski na parze
  • 100 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży pokruszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia
Sos pieczarkowy
  • 150 g śmietany, 18% tłuszczu słodkiej
  • 40 g mąki pszennej
  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 250 g pieczarek przekrojonych na pół (duże pieczarki pokrojone w ćwiartki)
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    1 kostka bulionu grzybowego (na 0,5 l), pokruszona
  • sól do smaku
  • pieprz czarny, mielony do smaku
  • 2 łyżki natki pietruszki, świeżej posiekanej

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Kalorie 682.4 kcal / 2855.3 kJ
Białko 20.1 g
Tłuszcz 29.6 g
Węglowodany 85.6 g
Błonnik 5.7 g
Tłuszcz nasycony 14.1 g
Sód 191.7 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...