
Urządzenia i Akcesoria
Kluski na parze z sosem pieczarkowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
3 porcje
Składniki
Kluski na parze
-
mleka100 g
-
świeżych drożdży pokruszonych20 g
-
cukru½ łyżeczki
-
mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia250 g
-
jajko1
-
soli2 szczypty
-
oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia
Sos pieczarkowy
-
śmietany, 18% tłuszczu słodkiej150 g
-
mąki pszennej40 g
-
cebuli przekrojonej na pół60 g
-
oliwy z oliwek15 g
-
pieczarek przekrojonych na pół (duże pieczarki pokrojone w ćwiartki)250 g
-
masła pokrojonego na kawałki40 g
-
wody500 g
-
koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
-
natki pietruszki, świeżej posiekanej2 łyżki
Wartości odżywcze na 1 porcję
Kalorie
682.4 kcal /
2855.3 kJ
Białko
20.1 g
Tłuszcz
29.6 g
Węglowodany
85.6 g
Błonnik
5.7 g
Tłuszcz nasycony
14.1 g
Sód
191.7 mg