
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kluski na parze
- 100 g mleka
- 20 g świeżych drożdży pokruszonych
- ½ łyżeczki cukru
- 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 jajko
- 2 szczypty soli
- oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia
Sos pieczarkowy
- 150 g śmietany, 18% tłuszczu słodkiej
- 40 g mąki pszennej
- 60 g cebuli przekrojonej na pół
- 15 g oliwy z oliwek
- 250 g pieczarek przekrojonych na pół (duże pieczarki pokrojone w ćwiartki)
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 500 g wody
-
1
łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
lub 1 kostka bulionu grzybowego (na 0,5 l) pokruszona - sól do smaku
- pieprz czarny, mielony do smaku
- 2 łyżki natki pietruszki, świeżej posiekanej
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 682.4 kcal / 2855.3 kJ
- Białko
- 20.1 g
- Tłuszcz
- 29.6 g
- Węglowodany
- 85.6 g
- Błonnik
- 5.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 14.1 g
- Sód
- 191.7 mg