Urządzenia i Akcesoria
Kluski na parze z sosem pieczarkowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
3 porcje
Składniki
Kluski na parze
-
100 g mleka
-
20 g świeżych drożdży pokruszonych
-
½ łyżeczki cukru
-
250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 jajko
-
2 szczypty soli
-
oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia
Sos pieczarkowy
-
150 g śmietany, 18% tłuszczu słodkiej
-
40 g mąki pszennej
-
60 g cebuli przekrojonej na pół
-
15 g oliwy z oliwek
-
250 g pieczarek przekrojonych na pół (duże pieczarki pokrojone w ćwiartki)
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
500 g wody
-
1 kostka bulionu grzybowego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
-
2 łyżki natki pietruszki, świeżej posiekanej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
191.7 mg
Białko
20.1 g
Kalorie
2855.3 kJ /
682.4 kcal
Tłuszcz
29.6 g
Błonnik
5.7 g
Tłuszcz nasycony
14.1 g
Węglowodany
85.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Pampuchy z sosem z owoców jagodowych
1 godz. 10 min
Pampuchy z cukrem makowym i budyniowym sosem waniliowym
30 min
Czeskie knedle na parze
1 godz. 15 min
Zupa krem ze szparagów
45 min
Gnocchi z masłem orzechowo-szałwiowym
1 godz. 30 min
Kluski kładzione
15 min
Pampuchy z nadzieniem czekoladowym, sos wiśniowy
1 godz. 30 min
Czorne kluski
3 godz. 30 min
Buchty z sosem truskawkowym
1 godz. 20 min
Pyry z gzikiem
1 godz.
Skubaniec z owocami
3 godz. 40 min
Modro kapusta
45 min