Urządzenia i Akcesoria
Kluski na parze z sosem pieczarkowym
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 50 min
3 porcje
Składniki
Kluski na parze
-
100 g mleka
-
20 g świeżych drożdży pokruszonych
-
½ łyżeczki cukru
-
250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 jajko
-
2 szczypty soli
-
oliwa z oliwek ilość do natłuszczenia
Sos pieczarkowy
-
150 g śmietany, 18% tłuszczu słodkiej
-
40 g mąki pszennej
-
60 g cebuli przekrojonej na pół
-
15 g oliwy z oliwek
-
250 g pieczarek przekrojonych na pół (duże pieczarki pokrojone w ćwiartki)
-
40 g masła pokrojonego na kawałki
-
500 g wody
-
1 kostka bulionu grzybowego (na 0,5 l), pokruszona1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
-
sól do smaku
-
pieprz czarny, mielony do smaku
-
2 łyżki natki pietruszki, świeżej posiekanej
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
191.7 mg
Białko
20.1 g
Kalorie
2855.3 kJ /
682.4 kcal
Tłuszcz
29.6 g
Błonnik
5.7 g
Tłuszcz nasycony
14.1 g
Węglowodany
85.6 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Czekoladowe słoiczki
40 min
Sos koperkowy
15 min
Zupa krem ze szparagów
45 min
Warzywa w sosie holenderskim
1 godz. 10 min
Sos waniliowy
10 min
Jajka w szarym sosie
40 min
Penne w sosie serowo-śmietanowym
25 min
Kluski kładzione
15 min
Pyry z gzikiem
1 godz.
Buchty z sosem truskawkowym
1 godz. 20 min
Skubaniec z owocami
3 godz. 40 min
Kapusta czerwona na ciepło
35 min