Kluski na parze z sosem pieczarkowym
TM6 TM5

Kluski na parze z sosem pieczarkowym

4.6 (2.2K ocen)

Składniki

Kluski na parze

  • 100 g mleka
  • 20 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • ½ łyżeczki cukru
  • 250 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 1 jajko
  • 2 szczypty soli
  • oliwa z oliwek, ilość do natłuszczenia

Sos pieczarkowy

  • 150 g śmietany, 18% tłuszczu, słodkiej
  • 40 g mąki pszennej
  • 60 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 250 g pieczarek, przekrojonych na pół (duże pieczarki pokrojone w ćwiartki)
  • 40 g masła, pokrojonego na kawałki
  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    lub 1 kostka bulionu grzybowego (na 0,5 l), pokruszona
  • sól, do smaku
  • pieprz czarny, mielony, do smaku
  • 2 łyżki natki pietruszki, świeżej, posiekanej

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Kalorie
2855.3 kJ / 682.4 kcal
Białko
20.1 g
Węglowodany
85.6 g
Tłuszcz
29.6 g
Tłuszcz nasycony
14.1 g
Błonnik
5.7 g
Sód
191.7 mg

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 80 000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy