Urządzenia i Akcesoria
Chleb mieszany z ziemniakami
Przygotowanie 5 min
Czas całkowity 1 godz. 45 min
30 kromek
Składniki
-
50 g ziaren żyta
-
100 g ziaren pszenicy
-
130 g mleka130 g kefiru
-
120 g wody
-
2 opakowania suchych drożdży, (14-16 g, patrz wskazówka)50 g świeżych drożdży pokruszonych
-
1 łyżeczka cukru
-
2 jajka (w tym 1 roztrzepane, do posmarowania)
-
350 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1 łyżka oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 łyżeczka soli
-
150 g ziemniaków ugotowanych, wystudzonych, pokrojonych na kawałki
-
2 łyżeczki siemienia lnianego
-
2 łyżeczki pestek dyni
-
2 łyżeczki słonecznika łuskanego
-
2 łyżeczki płatków owsianych plus dodatkowa ilość do posypania
-
½ łyżeczki oregano, suszonego
-
½ łyżeczki bazylii, suszonej
-
1 szczypta tymianku, suszonego
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kromkę
Sód
86.1 mg
Białko
3.2 g
Kalorie
347 kJ /
82.9 kcal
Tłuszcz
1.4 g
Błonnik
1.6 g
Tłuszcz nasycony
0.3 g
Węglowodany
14.8 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KULINARNE ABC
203 Przepisy
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Chleb z otrębami
1 godz. 35 min
Chleb czworaczek
1 godz. 30 min
Chleb pełnoziarnisty na parze
2 godz.
Chleb pszenno-żytni z kaszą gryczaną, chia i siemieniem lnianym na zakwasie
20 godz.
Chleb orkiszowo-gryczany
1 godz. 30 min
Chleb wiejski
2 godz.
Chleb musli
1 godz. 45 min
Chleb orkiszowy
1 godz. 40 min
Chleb pszenno-żytni razowy
1 godz. 40 min
Chleb z kaszą gryczaną
2 godz. 20 min
Bułki pszenne
1 godz. 30 min
Bułki grahamki
1 godz. 5 min