Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 g Zwiebeln, halbiert
- 120 g Schinkenspeck, gewürfelt, durchwachsen (siehe Tipp)
- 100 g Möhren, in Stücken
- 100 g Knollensellerie, in Stücken
- 150 g Kartoffeln, in Stücken
- 150 g Porree, weiße und hellgrüne Ringe
- 200 g Schälerbsen, grün oder gelb (siehe Tipp)
- 900 g Wasser
-
2
geh. TL Gewürzpaste für Fleischbrühe, selbst gemacht
lub 2 Würfel Fleischbrühe (für je 0,5 l) - ¼ TL Salz
- 2 Prisen Pfeffer
-
4
Brühwürstchen (à 100 g)
lub 4 geräucherte Mettwürstchen (Mettenden) - 1 EL Majoran, getrocknet
- Wartości odżywcze
- na 1 Portion
- Kalorie
- 2314 kJ / 555 kcal
- Białko
- 35 g
- Węglowodany
- 33 g
- Tłuszcz
- 31 g
- Błonnik
- 12 g
Alternatywne przepisy
Linsensuppe
8 godz. 45 min
Dicke Bohnen mit Kartoffeln und Mettwurst
1 Std. 10 Min
Möhreneintopf
30 Min
Graupensuppe
1 Std.
Bohneneintopf mit Fleischklößchen
40 Min
Mettwursteintopf nach Pichelsteiner Art
40 Min
Möhreneintopf mit Bratwurstbällchen
1 Std. 10 Min
Königsberger Klopse mit Kartoffeln
45 Min
Salzschneidebohnen
45 Min
Hühnerfrikassee à la Margret
50 Min
Bouneschlupp (Saarland)
40 Min
Grünkohl mit Kartoffeln und Mettwürstchen
45 Min