Ciasto drożdżowe z kruszonką
TM5 TM6

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Składniki

Kruszonka

  • 70 g mąki krupczatki
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 50 g masła, pokrojonego na kawałki

Ciasto

  • 220 g mleka
  • 40 g świeżych drożdży, pokruszonych
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 500 g mąki pszennej, plus 2 czubate łyżki (opcjonalnie)
  • 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ½ łyżeczki soli
  • owoce (truskawki, śliwki, jabłka), rabarbar

Wartości odżywcze
na 1 kawałek
Kalorie
406 kJ / 97 kcal
Białko
2.4 g
Węglowodany
18.4 g
Tłuszcz
3.1 g

Wygląda smakowicie? Ten i ponad 3000 innych przepisów czekają na Ciebie!

Bezpłatna rejestracja

Zamów 30-dniowy bezpłatny abonament Cookidoo® i uzyskaj dostęp do wszystkich przepisów. Bez zobowiązań.

Więcej informacji

Alternatywne przepisy

Pokaż wszystkie