
Urządzenia i Akcesoria
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
24 kawałki
Składniki
Kruszonka
-
mąki krupczatki70 g
-
cukru50 g
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
masła pokrojonego na kawałki50 g
Ciasto
-
mleka220 g
-
świeżych drożdży pokruszonych40 g
-
cukru100 g
-
cukru waniliowego, wykonanego w TM1 łyżeczka
-
mąki pszennej plus 2 czubate łyżki (opcjonalnie)500 g
-
masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia80 g
-
jajko1
-
żółtko1
-
soli½ łyżeczki
-
owoce (truskawki, śliwki, jabłka), rabarbar
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Kalorie
166.2 kcal /
695.4 kJ
Białko
3.8 g
Tłuszcz
5.4 g
Węglowodany
25.9 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
3.1 g
Sód
57.2 mg