Urządzenia i Akcesoria
Ciasto drożdżowe z kruszonką
Przygotowanie 10 min
Czas całkowity 1 godz. 30 min
24 kawałki
Składniki
Kruszonka
-
70 g mąki pszennej70 g mąki krupczatki
-
50 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
50 g masła pokrojonego na kawałki
Ciasto
-
220 g mleka
-
40 g świeżych drożdży pokruszonych
-
100 g cukru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
500 g mąki pszennej plus 2 czubate łyżki (opcjonalnie)
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
1 jajko
-
1 żółtko
-
½ łyżeczki soli
-
dżem, do posmarowaniaowoce (truskawki, śliwki, jabłka), rabarbar
Poziom trudności
łatwy
Wartości odżywcze na 1 kawałek
Sód
57.2 mg
Białko
3.8 g
Kalorie
695.4 kJ /
166.2 kcal
Tłuszcz
5.4 g
Błonnik
1.1 g
Tłuszcz nasycony
3.1 g
Węglowodany
25.9 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiMoże spodoba Ci się również...
Babka marmurkowa
2 godz. 10 min
Babka drożdżowa z lukrem
2 godz. 50 min
Ciasto kruche słodkie
2 godz.
Ciasto jogurtowe
1 godz. 40 min
Ciasto kakaowe z wiśniami
2 godz. 15 min
Babka muślinowa z polewą kakaową
2 godz. 10 min
Babka piernikowa z powidłami i polewą czekoladową
2 godz. 5 min
Szybki piernik
1 godz. 30 min
Babka "Trójniak"
1 godz. 35 min
Jabłecznik
55 min
Sernik krakowski
4 godz. 55 min
Babka piaskowa "Fix"
1 godz. 30 min