Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 100 - 200 g di Parmigiano reggiano a pezzi (2-3 cm)
Ragù
- 200 g di verdure miste (gambi di sedano, carote e cipolle) a pezzi
- 40 g di olio extravergine di oliva
- 800 g di carne trita mista (metà manzo, metà maiale)
- 100 g di vino bianco secco
- 300 g di passata di pomodoro
- 1 - 1 ½ cucchiaino di sale, a piacere
- ½ - 1 cucchiaino di pepe nero macinato, a piacere
Besciamella
- 1000 g di latte
- 80 g di burro a pezzi + q.b.
- 100 g di farina tipo 00
- 1 cucchiaino di sale
- 1 - 2 pizzichi di noce moscata grattugiata
Assemblare le lasagne
- 250 g di pasta secca tipo lasagne, circa 12 fogli (10 cm x 20 cm)
- Wartości odżywcze
- na 1 porzione
- Kalorie
- 3120.8 kJ / 745.4 kcal
- Białko
- 37.1 g
- Węglowodany
- 39.4 g
- Tłuszcz
- 47.8 g
- Błonnik
- 3 g
Alternatywne przepisy
Lasagne classiche
2 godz.
Lasagne al pesto, patate e fagiolini
2 godz.
Lasagne alla bolognese
3h
Frittelle di patate
45 min
Crostata alle mele
1 godz.
Pizza Margherita
2 godz.
Ragù di carne alla bolognese
1h 30min
Cannelloni spinaci e ricotta
1h 30min
Pane tipo ciabatta
26 godz.
Pizza ai frutti di mare
2 godz.
Casoncelli ripieni di salsiccia e patate
1h 30min
Pizza prosciutto e funghi
1h 45min