Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Germteig
- 250 g Milch
- 100 g Zucker
- 30 g frische Germ, zerbröselt
- 100 g Butter weich, in Stücken, etwas mehr zum Einfetten
- 500 g Weizenmehl, glatt, etwas mehr zum Bemehlen
- 1 Ei (Größe M)
- 3 Eidotter
- 2 TL Vanillezucker
- 2 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
Füllungen
- 100 g Mohnsamen
- 100 g Haselnüsse, ganz
- 200 g Milch
- 90 g Zucker
- 60 g Rosinen
- 3 TL Rum
- 3 Msp. Zimt, gemahlen
- 100 g Magertopfen
- 1 TL Zitronensalzpaste, selbst gemacht (siehe Tipp)
- 100 g Powidl
Fertigstellung
- Staubzucker zum Bestreuen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 2020 kJ / 482 kcal
- Białko
- 12.6 g
- Węglowodany
- 58.9 g
- Tłuszcz
- 21.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 7.1 g
- Błonnik
- 4.9 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Marillenstrudel
1 Std. 45 Min
Schwarzes Osterschaf
2 Std. 15 Min
Buchteln mit Zwiebel-Speck-Fülle
2 Std.
Palatschinken mit Marillenmarmelade
30 Min
Nussbeugerl
1 Std. 55 Min
Eierlikörkuchen
1 Std. 10 Min
Buchteln mit Powidl
2 Std. 20 Min
Gerührter Germgugelhupf
2 Std.
Schoko-Marmorgugelhupf
1 Std. 40 Min
Wiener Rehrücken
3 Std. 40 Min
Marillenkuchen
1 Std. 30 Min
Tante Poldis Nussgugelhupf
1 Std. 30 Min