Urządzenia i Akcesoria
Babka ziemniaczana ze śledziem
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 4 godz. 45 min
12 porcji
Składniki
-
200 g fileta ze śledzia, solonego, à la Matjas opłukanego (patrz wskazówka)
-
4 jajka
-
80 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy
-
bułka tarta ilość do obsypania formy
-
1000 g ziemniaków, mączystych, ugotowanych w mundurkach, obranych, ostudzonych, pokrojonych na 3 cm kawałki
-
25 - 30 g chrzanu tartego, śmietankowego
-
20 g skrobi ziemniaczanej
-
1 łyżka majeranku, suszonego
-
¼ łyżeczki soli
-
¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
-
2 jajka ugotowane na twardo pokrojone w poprzek w 1 cm plastry
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
1334.3 mg
Białko
8.1 g
Kalorie
778.1 kJ /
185.8 kcal
Tłuszcz
10.6 g
Błonnik
1.6 g
Tłuszcz nasycony
4.9 g
Węglowodany
16.3 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
KUCHNIA KASZUBSKA
10 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Ciasto drożdżowe z kruszonką
1 godz. 30 min
Babka ziemniaczana z boczkiem
1 godz. 40 min
Ciasto kruche wytrawne
5 min
Pulpety z karpia w galarecie
4 godz. 10 min
Wielkanocny placek ziemniaczany
2 godz. 15 min
Forszmak klasyczny
1 godz. 35 min
Kotlety śledziowe z kaparami
25 min
Gulasz jagnięcy z ziemniakami i szafranem
2 godz.
Babeczki ziemniaczane
1 godz. 10 min
Kartacze z mięsem
1 godz.
Zupa grzybowa z pęczakiem
1 godz. 10 min
Kapuśniak kaszubski
45 min