Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż

Drożdżówki z nadzieniem z płatków róż

4.7 178 ocen
Przygotowanie 15 min
Czas całkowity 1 godz. 15 min
12 sztuk

Składniki

Ciasto
  • 250 g mleka
  • 50 g świeżych drożdży pokruszonych
  • 50 g cukru
  • 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 500 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
Nadzienie
  • 40 g masła pokrojonego na kawałki
  • 125 g cukru
  • 30 g płatków róży, świeżych np. róży pomarszczonej zwanej cukrową (Rosa rugosa lub fałdzistolistna), czystych i osuszonych
  • ¼ łyżeczki soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 1 żółtko do posmarowania rolady
  • 1 łyżka śmietany, 18% tłuszczu

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 277 kcal / 1163 kJ
Białko 5.3 g
Tłuszcz 7.8 g
Węglowodany 47.5 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...