Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 EL Butter und etwas mehr zum Einfetten
- 250 g Dinkelkörner
- 1 TL Brotgewürz
- 1 TL Anis
- 250 g Mehl
- 1 ½ TL Salz
- 1 TL Zucker
- 1 Würfel Hefe (40 g)
- 1 EL Kümmel, ganz
- 120 g Kartoffeln, gegart, vom Vortag, in kleinen Stücken
- 300 g Wasser, lauwarm
- Wartości odżywcze
- na 1 Scheibe
- Kalorie
- 347 kJ / 83 kcal
- Białko
- 3 g
- Węglowodany
- 15 g
- Tłuszcz
- 1 g
- Błonnik
- 1.7 g
Alternatywne przepisy
Weizen-Roggen-Brot aus dem Römertopf
1 Std. 30 Min
Kürbiskernbrot
3 Std. 30 Min
Prötzeler Roggenbrot
1 Std. 20 Min
Sesambrot
2h
Dinkel-Buchweizenschrot-Brot
1 Std. 30 Min
Roggenmischbrot
1h 15min
Kartoffelbrot
1h 50min
Zwiebel-Roggen-Brot
4h
Roggenbrot mit Sonnenblumenkernen
1h 50min
Dinkel-Hafer-Brot
1 Std. 10 Min
Dinkel-Roggen-Brot
1h 15min
Dinkel-Buttermilch-Brot
2 godz. 30 min