Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Massa
- 3 ovos
- 15 g água fria
- 350 g farinha
- 90 g manteiga, semicongelada cortada em cubos pequenos
- 70 g banha, semicongelada cortada em cubos pequenos
Recheio
- 180 g queijo da Ilha
- 500 g requeijão
- 3 ovos
- 1 pitada de pimenta-de-caiena em pó
- 500 g água
- 350 g brócolos, só os floretes
- 350 g salsicha fresca picante cortada em pedaços pequenos
- ½ c. chá de sal
- 35 g azeite
- 2 dentes de alho
Montagem
- Farinha q.b. p/ polvilhar
- 200 g paio fatiado finamente
- 300 g queijo flamengo fatiado finamente
- 1 gema de ovo p/ pincelar
- Wartości odżywcze
- na 1 dose
- Kalorie
- 2583 kJ / 617.4 kcal
- Białko
- 28.2 g
- Węglowodany
- 27.4 g
- Tłuszcz
- 43.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 19.7 g
- Błonnik
- 1.6 g
- Sód
- 1170.5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Pastéis de massa tenra
3 Std.
Empada de galinha
2h
Empadas de carne de porco
2 godz. 5 min
Creme inglês
15 min
Pudim de peixe da avó Titão
2h 30 min
Empadinhas de borrego e ovo
1h
Torta de limão com merengue
2h 30 min
Empadas de Castelo Branco
1h 40 min
Empada de caça
48h
Empadas de camarão
50 min
Paris Brest com morangos
2 godz. 10 min
Empada de pato com alho francês
13h 10min