
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 315 g cukru
- 30 g wody
- 250 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 80 g masła, zimnego, pokrojonego na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 - 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego (opcjonalnie)
-
1 - 2
łyżeczki soli morskiej, w płatkach (opcjonalnie)
lub 1 - 2 łyżeczki ziaren, mieszanych lub orzechów (opcjonalnie) - 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 50 g octu, do Mycia Wstępnego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 371.7 kJ / 88.8 kcal
- Białko
- 0.2 g
- Węglowodany
- 10.7 g
- Tłuszcz
- 5.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.3 g
- Błonnik
- 0 g
- Sód
- 5 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Bezy klasyczne
3 godz. 15 min
Lody z solonym karmelem
14h
Sos karmelowy
1h 30min
Piernikowe makaroniki z kremem pomarańczowym
2 Std. 15 Min
Krem karmelowy (dulce de leche)
1 Std. 15 Min
Orzeszki ziemne w karmelu
1h 30min
Karmelowe toffi z migdałami i solą
1h 45min
Plaster miodu
1h 30min
Karmelowy budyń
1h
Krówki toffi
2h
Jabłka w karmelu
30 Min
Płynny karmel
35 Min