Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bread Dough
- 50 g milk
- 130 g water
-
1 ½
tsp dried instant yeast
lub 15 g fresh yeast, crumbled - 1 vanilla pod
- 500 g plain flour, plus extra for dusting
- 1 tsp baking powder
- 1 medium egg
- 1 tsp caster sugar
- 1 tsp fine sea salt
- 15 g olive oil
Baharat Spice Mix
- 100 g white peppercorns
- 1 Tbsp ground nutmeg
- 1 tsp cloves
- 15 cardamom pods
- 2 tsp ground cinnamon
Spinach Filling
- 20 g lemon juice
- 100 g onions, quartered
- 20 g olive oil, plus extra for greasing
- 1 tsp sumac (see tip)
- 1 tsp harissa paste
- 2 tsp fine sea salt
- 100 g water
- 600 g fresh spinach leaves
- 30 g pine nuts
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 1333 kJ / 313 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 48 g
- Tłuszcz
- 8 g
Alternatywne przepisy
Stuffed semolina cookies (ma'amoul)
4hod.
Stuffed pancakes (katayef with kashta cream)
2h
Sweet cheese rolls (halawet el jebn)
2h 45 min
Arabian ice cream
10 godz. 25 min
Spiced rice pudding (meghli)
50min
Spinach turnovers (fatayer)
1 Std. 25 Min
Yoghurt soup with meat dumplings (Shish barak)
2h 30 min
Falafel
1 Std. 25 Min
Raw kibbeh
15 Min
Baked kibbeh (kibbeh bil sanieh)
1h 35 min
Semolina Cake with Rosewater (Namoura)
40 Min
Shish barak (Meat dumplings in yoghurt sauce)
1h 30 min