Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Bread Dough
- 50 g milk
- 130 g water
-
1 ½
tsp dried instant yeast
lub 15 g fresh yeast, crumbled - 1 vanilla pod
- 500 g plain flour, plus extra for dusting
- 1 tsp baking powder
- 1 medium egg
- 1 tsp caster sugar
- 1 tsp fine sea salt
- 15 g olive oil
Baharat Spice Mix
- 100 g white peppercorns
- 1 Tbsp ground nutmeg
- 1 tsp cloves
- 15 cardamom pods
- 2 tsp ground cinnamon
Spinach Filling
- 20 g lemon juice
- 100 g onions, quartered
- 20 g olive oil, plus extra for greasing
- 1 tsp sumac (see tip)
- 1 tsp harissa paste
- 2 tsp fine sea salt
- 100 g water
- 600 g fresh spinach leaves
- 30 g pine nuts
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 1333 kJ / 313 kcal
- Białko
- 11 g
- Węglowodany
- 48 g
- Tłuszcz
- 8 g
Alternatywne przepisy
Aubergine Caviar (Moutabel)
55 min
Mouhallabieh (milk pudding)
4h 30min
Fatayer (spinach turnovers)
1h 35 min
Fatayer with Cheese and Mint
1 godz. 5 min
'Qamar el-din' juice
5 Min
Stuffed semolina cookies (ma'amoul)
4h
Spinach turnovers (fatayer)
1 Std. 25 Min
Red lentil soup with cumin
55 min
Chicken pastilla
1 Std. 10 Min
Semolina Cake with Rosewater (Namoura)
40min
Moroccan Mint Tea
25 Min
Artisan Plant Pizza
35min