Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 350 g red capsicum (approx. 2 large)
- 100 g extra virgin olive oil, plus extra for drizzling
- 40 g bread, torn in pieces
- 2 - 4 garlic cloves
- 80 g walnuts
- 40 g pomegranate molasses
- 1 tsp lemon juice, to taste
- ½ tsp ground cumin
- ½ tsp paprika
- ¼ tsp ground cayenne pepper
- 1 tsp dried chilli flakes (optional - see Tips)
- ½ tsp salt, to taste
- fresh parsley or mint leaves, for garnishing (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 733.8 kJ / 174.7 kcal
- Białko
- 2.6 g
- Węglowodany
- 5.2 g
- Tłuszcz
- 15.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.9 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 158.6 mg
Alternatywne przepisy
Red Pepper Dip (Muhammara)
30min
Baba Ganoush
1h
Cracked wheat and tomato kibbeh
50min
Tahini dip (tarator)
5 min
Muhamara dip
5 min
Aubergine dip (moutabal/baba ganoush)
1h 10min
Black bean molè (black bean chocolate chilli)
2 godz. 25 min
Fattoush with grilled haloumi
5h
Taramasalata
15min
Traditional hommus
25 Std. 5 Min
Tarator (tahini dip)
5 min
Spiced roasted cauliflower salad with minted yoghurt
1h