Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Roggensauerteig
- 100 g Wasser
- 10 g Anstellgut (Roggensauerteig)
- 75 g Roggenmehl Type 1150 oder 960
Quellstück
- 40 g Haselnüsse
- 30 g Rosinen
- 40 g Cranberrys, getrocknet
- 30 g Sonnenblumenkerne
- 30 g Leinsamen
- 50 g Haferflocken
- 50 g Dinkelflocken
- 220 g Wasser
Hauptteig
- 270 g Wasser, kalt, und etwas mehr zum Bearbeiten
- 10 g frische Hefe
- 25 g Honig
- 300 g Weizenmehl Type 550 oder 700 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 150 g Dinkel-Vollkornmehl (siehe Tipp)
- 2 TL Salz (10-12 g)
- 15 g Butter und etwas mehr zum Einfetten
- 2 EL Sesam
- 3 EL Dinkelflocken
- 1 EL Leinsamen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 1218 kJ / 296 kcal
- Białko
- 9 g
- Węglowodany
- 43 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Błonnik
- 5.7 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kommissbrot
15 Std. 30 Min
Möhren-Körner-Brote
15 Std.
Knusperspitze
5h 30min
Dinkel-Wolke
16 Std. 30 Min
Körnerbrötchen mit Erdnüssen
3h 40min
Dinkelsemmerl
14 Std. 30 Min
Kartoffel-Walnuss-Brot
15h 40 min
Dinkelweckerl
23h 40min
Wachauer Laberl
15 Std. 20 Min
Mediterranes Kräuter-Topfen-Brot
16h 40 min
Kosaken-Doppelbrot
14 Std. 30 Min
Buttermilchbrot
18h