Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Vorteig
- 80 g Wasser
- 1 Stückchen frische Hefe, erbsengroß (1 g)
- 120 g Dinkel-Vollkornmehl (siehe Tipp)
Hauptteig
- 270 g Wasser und etwas mehr zum Bearbeiten
- 80 g Orangensaft, frisch gepresst
- 5 g frische Hefe
- 500 g Dinkelmehl Type 630 oder 700 und etwas mehr zum Bearbeiten
- 3 - 4 TL Flohsamenschalen (5 g, siehe Tipp)
- 2 TL Salz (10-12 g)
- 20 g Butter und etwas mehr zum Einfetten
- 50 g Honig
- 2 EL Sesam, geschält
- 1 EL Leinsamen
- 1 EL Mohn (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 952 kJ / 228 kcal
- Białko
- 7 g
- Węglowodany
- 39 g
- Tłuszcz
- 4 g
- Błonnik
- 3.4 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Frühstückskipferl
17h 15 min
Dinkel-Vollkornbrote mit Quinoa
24h
Portugiesische Croissants
1 Std. 50 Min
Toastbrot
16hod.
Knusperspitze
5 Std. 30 Min
Dinkel-Wolke
16 Std. 30 Min
Körnerbrötchen mit Erdnüssen
3 godz. 40 min
Dinkelsemmerl
14 Std. 30 Min
Laugenecken
3 Std.
Dinkelweckerl
23 Std. 40 Min
Sonnenblumen-Leinsamen-Brote
20 Std. 10 Min
Müsliweckerl
15h 30min