Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 2 garlic cloves
- 2 cm piece fresh ginger, peeled
- 1 tsp oil
- 1 - 2 fresh long red chillies, trimmed, deseeded if preferred and cut into thin slices
- 2 tsp Chicken stock paste (see Tip)
- 600 g water
- 400 g coconut milk
- 450 g chicken thigh fillets, cut into strips (1 x 6 cm)
- 2 tbsp fish sauce
- 1 stalk lemongrass, white part only, cut into halves
- 1 tsp raw sugar
- 4 fresh kaffir lime leaves
- 2 tbsp lime juice
- 3 - 4 sprigs fresh coriander, leaves only, for garnishing
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 972.5 kJ / 231.5 kcal
- Białko
- 15.1 g
- Węglowodany
- 3.2 g
- Tłuszcz
- 17.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.4 g
- Błonnik
- 1.3 g
- Sód
- 982.4 mg
Alternatywne przepisy
Thai green chicken curry
30 Min
Tom kha prawns
25min
Prawn and chicken laksa
40min
Thai Green Curry Chicken
30 Min
Beef rendang
1h 55min
Tom Ga Khai (Thai Coconut Milk Chicken), Steamed Clams With Garlic And Thai Curry Fish Custard
1h 40min
Tom yum goong (hot and sour soup)
45min
Chicken 65 and green chutney
1 Std. 5 Min
Ayam kapitan (chicken curry)
45min
Rendang ayam nogori (chilli padi chicken rendang)
1 Std. 15 Min
Balinese prawn curry (Russel Blaikie)
1h 45min
Thai Coconut Lemongrass Chicken Soup
50min