Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 20 g dried chillies, deseeded
- 70 g fresh red chillies, deseeded
- 5 bird's eye chillies (chilli padi) (opcjonalnie)
- 100 g shallots
- 20 g garlic cloves
- 2 stalks fresh lemongrass, white part only
- 80 g onions, cut in pieces
- 10 g shrimp paste (belacan)
- 2 torch lilies (bunga kantan), buds only, cut in halves
- 10 g fresh galangal
-
10
g fresh turmeric
lub 10 g ground turmeric - 20 g fresh ginger
- 50 g oil
- 2 tsp salt, plus extra for rubbing
- 1 tsp sugar
- 5 kaffir lime leaves, shredded
- 6 hardtail scads (ikan cencaru), slit on back along both sides of spine
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1682 kJ / 402 kcal
- Białko
- 49 g
- Węglowodany
- 25 g
- Tłuszcz
- 14 g
- Błonnik
- 5 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Nasi Kampung (Kampung-style fried rice)
20min
Char Kway Teow
15min
Nasi Kampung (Kampung Style Fried Rice)
20min
Teh tarik (pulled milk tea)
15min
Ayam Masak Merah (Spicy Tomato Chicken)
1h 25 min
Nasi Lemak
45 min
Nasi Lemak
45 min
Tom Yum Goong
30 min
Masala Squid
25 min
Pau Sambal (Malaysia Burger)
1h
Crispy Ikan Bilis
40 min
Teh Tarik (Pulled Milk Tea)
15min