Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 270 g dried fava beans (broad beans) (see Tips)
- 90 g dried chickpeas
- water, for soaking
- 8 garlic cloves
- 300 g brown onion, cut into quarters
- 5 sprigs fresh coriander, leaves only
- 10 sprigs fresh flat-leaf parsley, leaves only
- 1 - 2 tsp salt, to taste
- ½ tsp ground black pepper
- 2 tsp plain flour
- ½ tsp ground cumin
- 1 tsp ground coriander
- 1 tsp bicarbonate of soda
- 3 tsp baking powder
- sunflower oil, for frying (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 504.4 kJ / 120.1 kcal
- Białko
- 2.1 g
- Węglowodany
- 4.2 g
- Tłuszcz
- 10.2 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.1 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 198.1 mg
Alternatywne przepisy
Quinoa tabouli
12 godz. 40 min
Falafel
24h
Baba ghanoush
1h
Falafel in square flatbread (R'Gaif bread) with tahini sauce
26 Std. 15 Min
Aubergine dip (moutabal/baba ganoush)
1h 10min
Falafel
1h 25min
Traditional hommus
25 Std. 5 Min
Tarator (tahini dip)
5min
Tahini
20 min
Falafel with beetroot hommus
20 min
Flat bread
25min
Hommus
15min