Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Almond paste filling
- 250 g blanched almonds
- 80 g sugar
- ½ tsp ground cinnamon
- 1 pinch salt
- 30 g unsalted butter, soft
- 1 Tbsp orange flower water
Folding and frying briouats
- 250 g filo pastry, cut in strips (36 cm x 6 cm)
- 50 g unsalted butter, melted
- 1 egg yolk, lightly whisked
- oil, for frying
- 300 g honey
- ½ Tbsp orange flower water
- 2 Tbsp toasted sesame seeds (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 494 kJ / 118 kcal
- Białko
- 2 g
- Węglowodany
- 12 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 1 g
Alternatywne przepisy
Tiramisu
5h 20min
Coconut cake
1h 20min
Semolina Cake with Rosewater (Namoura)
40min
Moroccan Mint Tea
25min
Gazelle Horns (Almond Pastries)
1h 20min
'Qamar el-din' juice
5min
Date and pistachio truffles (bethith)
30 Min
Milk pudding (mouhallabieh)
15min
Almond briouats with honey and sesame seeds
2 godz.
Almond Honey Semolina Cake
1h
Aubergine Caviar (Moutabel)
55 min
Sfenj - Moroccan Doughnuts
2h 45min