Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Pastry
- 10 g unsalted butter, for greasing
- 150 g caster sugar
- 375 g plain yoghurt
- 300 g medium wheat semolina
- 20 g rose water
- 2 tsp baking powder
- 1 tsp bicarbonate of soda
Sugar Syrup
- 1 lemon, freshly squeezed juice only
- 250 g caster sugar
- 250 g water
- 15 g rose water
- 40 g pine nuts, for decorating
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1695 kJ / 396 kcal
- Białko
- 7.5 g
- Węglowodany
- 79.5 g
- Tłuszcz
- 5 g
Alternatywne przepisy
Sheer Berenj (Rice Pudding)
1h
Chicken Pastilla
1h 25min
Gazelle Horns (Almond Pastries)
1h 20min
Mouhallabieh (milk pudding)
4 Std. 30 Min
Marble Cake
2ωρ. 10 λεπτ.
Sfenj - Moroccan Doughnuts
2 Std. 45 Min
Fatayer with Cheese and Mint
1h 5min
Semolina cake (namoura)
1 godz. 50 min
Soft date cake with walnuts
1h 10 min
Milk pudding (mouhallabieh)
15 Min
Almond Briouats with Honey and Sesame Seeds
2h
Spinach Fatayers
2h