Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1 - 2 dried red chilies
- 1 oz coriander seeds
- ½ oz cumin seeds
- 1 tsp ground turmeric
- 1 cinnamon stick
- 6 whole cloves
- 6 black peppercorns
- 1 tsp Kashmiri chili powder (see Tip) (opcjonalnie)
- 8 green cardamom pods
- 10 - 15 curry leaves (opcjonalnie)
- 4 garlic cloves
- 2 in. fresh ginger, peeled
- 1 red onion, quartered
-
2
oz oil
lub 2 oz ghee - 30 - 40 oz chicken thighs, skin on and bone in
- 14 oz canned diced tomatoes (approx. 1 can)
- 1 heaping tsp fine sea salt
- 3 oz coconut milk
- ½ - 1 oz chopped fresh cilantro
Steamed Rice
- 13 oz basmati rice
- 35 oz water
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 3226.6 kJ / 771.2 kcal
- Białko
- 34.9 g
- Węglowodany
- 64.2 g
- Tłuszcz
- 41.6 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.3 g
- Błonnik
- 6.5 g
- Sód
- 683.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Chicken tikka masala
1h 10 min
Lemon rasam
40 min
Fragrant Chicken Curry
1h
Chicken Garam Masala
50 min
Fragrant Chicken Curry (Metric)
1h
Butter Chicken
4h 5min
Naan Bread
2u. 50min
Sambhar (Vegetable Dhall)
50 min
Bombay aloo
40 min
Biryani
1h 25 min
Aloo Gobi (Bombay Potatoes with Cauliflower)
50 min
Mild Thai Green Curry
50 min