Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 1440 g water
- 300 g short grain rice (e.g. sushi rice), rinsed and drained
- 60 g Chinese cabbage, cut in pieces (2 cm)
- 100 g onions, cut in thin slices (2 mm)
- 40 g carrot, cut in thin strips (2 mm)
- 4 slices kombu (approx. 2 cm each) (opcjonalnie)
- 10 - 12 large raw prawns, peeled and deveined (approx. 170 g)
-
300
g fresh clams, shells scrubbed
lub 300 g fresh mussels, scrubbed and debearded - 250 g raw squid rings
- 75 g Japanese soy sauce (see tip)
-
60
g sake
lub 60 g rice wine - 1 tsp salt
- 2 tsp light sesame oil
- 80 g miso paste (see tip)
- 5 pinches wakame flakes, dried
- 200 g silken tofu, cubed (1.5 cm) (opcjonalnie)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 2015 kJ / 478 kcal
- Białko
- 30 g
- Węglowodany
- 71 g
- Tłuszcz
- 7 g
- Błonnik
- 1.8 g
Alternatywne przepisy
Spaghetti with Mussels and Tiramisu Dip
30min
Pork and Mushroom Broth
1 godz. 25 min
Chawan Mushi (Japanese Savoury Egg Custard)
35min
Thai-style Prawn Broth, Spiced Apples
1h 15min
Pea and Ginger Soup, Lemon Salmon with Broccoli
50min
Yucatán-style Sea Bass Baked in Banana Leaves with Sweetcorn Rice
1h
Caldeirada (Fish Stew)
45min
Feijoada (Bean and Meat Stew)
1 Std. 10 Min
Cod Soup with Crispy Bacon and Leeks
45min
Seafood Salad with Pearl Barley
1 Std. 35 Min
Italian-style Baked Sea Bass with Roasted Pepper Dip and Fennel Salad
40 Min
Fish Stew
45min