Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Cake
- 200 g unsalted butter, cut into pieces and softened, plus extra for greasing (see Tips)
- 680 g plain flour
- 540 g white sugar
- 2 tbsp baking powder
- 2 pinch salt
- 500 g full cream milk
- 2 tsp natural vanilla extract
- 4 eggs, room temperature
Buttercream icing
- 250 g icing sugar (see Tips)
- 120 g unsalted butter, cut into pieces and softened
- 2 tsp boiling water
- ½ tsp natural vanilla extract
Fondant
- 80 g water
- 6 tsp gelatine powder
- 200 g glucose syrup
- 30 g glycerine (see Tips)
- 1240 g icing sugar, plus extra sifted for dusting (see Tips)
Colouring fondant
- food colouring of choice (approx. 5 colors)
Modelling paste
- ¾ tsp tylose (see Tips), plus extra if needed
- vegetable shortening (Copha®)
- sugar glue (see Tips)
Assembly
- sugar glue (see Tips)
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 5048.8 kJ / 1202.1 kcal
- Białko
- 11.5 g
- Węglowodany
- 236.4 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Tłuszcz nasycony
- 17.4 g
- Błonnik
- 2.2 g
- Sód
- 311.2 mg
Alternatywne przepisy
Glacé icing
5 min
Basic vanilla cupcakes
35 Min
Chocolate cupcakes
1h 20min
Six-layer cake
5 Std. 45 Min
Birthday present cake
4 Std.
Mini monsters
1 Std. 25 Min
Chocolate cupcakes with vanilla coconut icing
29 godz. 10 min
Chocolate cupcakes with chocolate avocado icing
1 Std.
Gravity cake
2 Std.
Perfect party cookies (allergy free)
45min
Pancake and fruit kebabs
1 Std.
Basic vanilla cake
55min