Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Lemon curd
- 225 g sugar
- 2 lemons, peel only, no white pith and juice reserved
- 1 lime, peel only, no white pith and juice reserved
- 5 eggs
- 4 egg yolks (reserve egg whites for meringue)
- ½ vanilla bean, seeds only
- 100 g salted butter, cut into pieces
Short crust pastry
- 100 g sugar
- 250 g plain flour, plus extra to dust
- 100 g salted butter, cut into pieces
- 2 egg yolks (reserve egg whites for meringue)
- 20 g cold water
- 1 pinch sea salt
Swiss meringue
- 180 g sugar
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1717.9 kJ / 410.6 kcal
- Białko
- 5.8 g
- Węglowodany
- 59.9 g
- Tłuszcz
- 17.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 9.8 g
- Błonnik
- 1 g
- Sód
- 146.7 mg
Alternatywne przepisy
Cheesecake
3h 15min
Lemon meringue pie
3 Std.
Sweet shortcrust pastry
1h 50min
Mini lemon curd tarts
2 godz. 20 min
Traditional crème brûlée
25h
"To die for" mini pavlovas
2 godz. 40 min
Butterscotch panna cotta with pear sorbet (Mark Southon)
25h 20min
Lemon meringue cupcakes
1h 30min
Meringues
5h
Pavlova
6h
Lemonade scones
25min
Sticky date pudding
1h 30min