Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g unsalted butter, cut into pieces (3 cm), plus extra for greasing
- 2 - 3 spring onions/shallots, trimmed and cut into quarters
- 20 g olive oil
- 500 g frozen chopped spinach, thawed and excess moisture squeezed out (approx. 250 g after moisture removed)
- 200 g feta cheese, crumbled (see Tips)
- 250 g ricotta, drained
- 1 egg
- ¼ - ½ tsp salt
- 2 pinches ground black pepper
- 18 - 20 sheet filo pastry (approx. 375 g)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 406 kJ / 203 kcal
- Białko
- 2.7 g
- Węglowodany
- 4.6 g
- Tłuszcz
- 7.4 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 0.4 g
- Sód
- 154.7 mg
Alternatywne przepisy
Semi-freddo with marbled kiwi coulis
4h 20min
Banana bread
1 Std. 50 Min
Focaccia
2 Std. 5 Min
Mushroom risotto
30min
Fresh pasta dough
1 Std.
Pizza dough
1 Std.
Bagels with bacon jam and egg
3 Std. 20 Min
Lemon cupcakes with citrus syrup
40min
Gingerbread biscuits
2 Std. 20 Min
White chocolate and raspberry self-saucing pudding
1 Std.
Classic lemon tart
3 Std. 10 Min
Three cheese spinach scrolls
2h 15min