Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 270 g urad dal (see Tips)
- cold water, for soaking
- 1 tbsp fennel seeds
- ½ tsp black peppercorns
- 2 dried red chillies
- 1 tsp ginger paste (see Tips)
- ½ tsp garlic paste (see Tips)
- 50 g brown onion
- 12 fresh curry leaves
- 2 - 5 fresh long green chillies, trimmed and cut into halves
- 9 sprigs fresh coriander, leaves, stalks and roots (see Tips)
- 1 tsp sugar
- 1 tsp salt
- 1 tsp baking powder (see Tips)
- 1000 g oil, for frying
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 252.5 kJ / 60.1 kcal
- Białko
- 2.8 g
- Węglowodany
- 6.9 g
- Tłuszcz
- 2.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 3.7 g
- Sód
- 108.6 mg
Alternatywne przepisy
Tarka dal
30min
Rava idli
2 godz. 40 min
Sambhar
1h 30 min
Chaat masala
10 min
Fresh coconut chutney
10 min
Potato karakari
50 min.
Lemon rasam
40 min
Dosa with spiced potato filling
17h 40min
Thosai (Rice and Lentil Pancakes)
9h 10min
Chapatis
1hod.
Chai masala tea
15min
Sambhar (Vegetable Dhall)
50 min.