Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Salsa ranchera
- 55 g de cebolla
- 1 chile chipotle, seco
- 4 chiles morita
- 1 chile ancho, sin semillas
- 15 g de manteca vegetal
- 360 g de jitomate guaje, en cuartos
- 2 ½ cditas de sal fina
- 1 hoja santa, también conocida como Acuyo
- 80 g de agua
- 150 g de calabacitas, en trozos
- 150 g de champiñones
Tamales
- 200 g de harina de maíz, para tamales (ver tip)
- 1030 g de agua
- 1 ½ cditas de sal fina
- 100 g de manteca vegetal
- 2 hojas de plátano, asada y cortada en 6 rectángulos de 20cm x 20 cm
- 3 hojas santa, también conocidas como Acuyo
- Wartości odżywcze
- na 1 pieza
- Kalorie
- 983 kJ / 234 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 22 g
- Tłuszcz
- 15 g
- Błonnik
- 3 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tinga de col
35min
Tamal de cazuela con rajas
1 godz.
Chile en nogada vegetariano
25min
Tamales rancheros
2 godz.
Tinga de setas
25min
Pozole de setas
1 godz.
Tamales de acelga con requesón (Black Diamond)
2 godz. 30 min
Tamales de chocolate
1h 10min
Romeritos veganos
1 godz.
Tamal de cazuela
1h 30min
Tamales de Frijol
3h
Masa básica para tamales
1h 30min