![Mole xiqueño Mole xiqueño](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/A67973F1-988F-42A2-BEFC-FA307A0C9DCC/Derivates/44D064D2-569C-435F-851E-2D33E5C5CF88.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Caldo de pollo
- 600 g de pollo, piernas y muslos con piel
- 1500 g de agua
Mole Xiqueño
- 3 chiles mulatos, asados y sin semillas
- 1 chile pasilla, asado y sin semillas
- 2 ciruelas pasas deshuesadas, asadas
- 30 g de xoconostle, sólo la pulpa, sin semillas
- 5 g de ajonjolí blanco, tostado
- 15 g de piñones, tostados
- 10 g de almendras, tostadas
- 10 g avellanas, tostadas
- 15 g de pasas, asadas
- 1 clavo de olor, tostado
- 1 rama de canela, de 3 cm
- 5 pimientas negras enteras, tostadas
- 1 anís estrellado, tostado
- 40 g de manteca de cerdo
- 50 g de jitomate, asado
- ½ cebolla cambray, asada
- ½ tortilla de maíz, tostada
- ¾ cdita de azúcar
- 2 ¼ cditas de sal gruesa
- 10 g de piloncillo
- 25 g de chocolate oaxaqueño
- Wartości odżywcze
- na 1 porción
- Kalorie
- 1726 kJ / 411 kcal
- Białko
- 20 g
- Węglowodany
- 16 g
- Tłuszcz
- 30 g
- Błonnik
- 1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tamales de elote, queso y zarzamora
2h 30min
Chiles en nogada
1 Std.
Agua de horchata
15min
Cochinita pibil
4h
Mole chiapaneco
30 Min
Mole Express
50 Min
Agua de Horchata
10 min
Mole huasteco
20 Min
Chipotles rellenos de plátano macho
1 Std.
Cremoso de chiles en nogada
45 Min
Mole Negro
2h
Pozole Rojo
1h 30min