Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Strudelteig (für 2 Strudel)
- 125 g Milch
-
30
g Feinkristallzucker
lub 30 g Honig - 20 g frische Germ
- 40 g Butter, weich, etwas mehr zum Einfetten
- 250 g Weizenmehl, glatt
- 1 Eidotter
- ½ Bio-Zitrone, Schale abgerieben
- ½ TL Salz
Nussfülle
- 250 g ganze Nüsse, gemischt (Walnüsse und Haselnüsse)
- 180 g Milch
- 90 g Feinkristallzucker
- 25 g Butter
- ½ Bio-Zitrone, Schale abgerieben
- 50 g Semmelbrösel
- 30 g Rosinen
- 15 g Rum
- ½ TL Zimt, gemahlen
Fertigstellung des Strudels
- Weizenmehl für die Arbeitsfläche
- 1 Eidotter
- 2 EL Milch
- Wartości odżywcze
- na 1 Stücke
- Kalorie
- 832 kJ / 199 kcal
- Białko
- 4 g
- Węglowodany
- 17 g
- Tłuszcz
- 13 g
- Błonnik
- 1.8 g
Alternatywne przepisy
Topfenstrudel
2 Std. 10 Min
Topfen-Marillen-Strudel
1 Std. 30 Min
Garstner Drahdiwaberl (Nussstangerl)
2 Std. 45 Min
Topfengolatschen
50 Min
Burgenländerkipferl
1 Std. 25 Min
Nusskipferl
2 Std.
Polsterzipfl
2 Std. 10 Min
Nussbeugerl
1 Std. 55 Min
Apfelschlangerl
2 Std.
Wiener Rehrücken
3 Std. 40 Min
Mohnstrudel
2 Std. 30 Min
Sonntags-Striezel
2 Std. 15 Min