Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Char siu marinade
- 30 g piece fresh ginger, peeled
- 5 garlic cloves
- 60 g eschalots
- 2 tsp Chinese five spice
- 60 g hoi sin sauce
- ½ tsp ground white pepper
- 40 g water
- 30 g molasses
- 50 g Shaoxing wine
- 40 g dark soy sauce
- 1 tbsp tomato sauce
- 500 g boneless skinless pork belly, cut into 3-4 pieces
Buns
- 1 tbsp dried instant yeast
- 300 g plain flour
- 2 tsp baking powder
- 50 g cornflour
- 50 g caster sugar
- 180 g warm water
- 10 g vegetable oil
Char siu bao
- 2 tbsp cornflour
- 600 g water, plus extra as needed
- 3 spring onions/shallots, white and light green part only, cut into pieces (1 cm)
- 1 tbsp oyster sauce
- 1 tbsp dark soy sauce
- Wartości odżywcze
- na 1 portions
- Kalorie
- 1162.4 kJ / 276.8 kcal
- Białko
- 14.2 g
- Węglowodany
- 33.9 g
- Tłuszcz
- 8.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 2.8 g
- Błonnik
- 2.8 g
- Sód
- 563.1 mg
Alternatywne przepisy
Fresh pasta dough
1h
Steamed cabbage and pork dumplings
1 godz. 35 min
Steamed pork pancakes (Bianca Mazur)
28h 20min
Pork gyoza with soy dipping sauce
1h
Xian rou bao zi (steamed pork buns)
2h 30min
Banh mi (Vietnamese sandwich)
4 godz. 35 min
Char siew sauce
10min
Prawn wontons
2h
Bagels with bacon jam and egg
3 Std. 20 Min
Banh bao (steamed pork buns)
2h 45min
Pork belly ramen
4h 10min
Steamed pork buns (baozi)
2h 30min