![Portugalski placek - Folar Portugalski placek - Folar](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/23D98552-6258-483D-BA08-B21FA7F30DF7/Derivates/7608A951-44FA-4111-B879-45AABDF4F760.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 120 g mleka
-
20
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 20 g masła
- 60 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 3 jajka
- ½ łyżeczki soli
Formowanie placka
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego w 3-4 mm plastry
- 100 g dżemu, pomarańczowego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1098 kJ / 262.4 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 37.4 g
- Tłuszcz
- 9.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 121.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Podpłomyki w libańskim stylu
2h 20 min
Drożdżówki Gibassier
2 godz. 10 min
Zapiekanka makaronowa z wiśniami
1 Std.
Tureckie börki z ziemniakami
1h 15min
Sałatka warzywna z ziemniakami i kurczakiem
1h 15min
Smoothie bowl z botwiną i sokiem pomarańczowym
10 min
Banany smażone w cieście
40 Min
Puszyste japońskie naleśniki z cukrem pudrem i owocami
50 分钟
Spaetzli - szwajcarskie kluski kładzione
1 Std.
Ziemniaczane podpłomyki
13h
Kluski kładzione
15min
Kibiny litewskie
25min