Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 120 g mleka
-
20
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 20 g masła
- 60 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 3 jajka
- ½ łyżeczki soli
Formowanie placka
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego w 3-4 mm plastry
- 100 g dżemu, pomarańczowego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1098 kJ / 262.4 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 37.4 g
- Tłuszcz
- 9.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 121.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Mini pączki jabłkowo-cynamonowe
1hod. 55min
Drożdżówki Gibassier
2 godz. 10 min
Faworki - róże
1 godz. 10 min
Ziemniaczane podpłomyki
13 Std.
Samosy z farszem ziemniaczanym
1 Std. 40 Min
Słodkie bułeczki (Navettes)
2 Std.
Babka drożdżowa Panettone
3 Std.
Lody miodowo-figowe z kozim serem
13 Std.
Knedle bawarskie
1h
Parathas nadziewane kalafiorem
55 min
Staropolskie naleśniki drożdżowe
1h
Litewskie bliny pszenno-owsiane
1 godz. 10 min