Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 120 g mleka
-
20
g świeżych drożdży, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży - 20 g masła
- 60 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 3 jajka
- ½ łyżeczki soli
Formowanie placka
- 100 g masła, miękkiego, pokrojonego w 3-4 mm plastry
- 100 g dżemu, pomarańczowego
- mąka pszenna, do oprószenia blatu
- jajko, roztrzepane, do posmarowania ciasta
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1098 kJ / 262.4 kcal
- Białko
- 5.9 g
- Węglowodany
- 37.4 g
- Tłuszcz
- 9.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.8 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 121.8 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Drożdżowy chlebek oliwny (Pompes à l'huile)
3 Std.
Słodka focaccia z jabłkami
1h 45 min
Chlebek wielkanocny (Tsoureki)
2h 20 min
Chlebki guttiau
2h 30 min
"Flan" na zimno z bananami i ciastkami korzennymi
4 Std. 30 Min
Zupa cytrynowa z jajkiem (Avgolemono)
1h 15 min
Zupa ogórkowa z szaszłykami z krewetek
35 min
Ziemniaczane podpłomyki
13u.
Żytnie podpłomyki
2 Std. 10 Min
Drożdżówki Gibassier
2 Std. 10 Min
Zupa bouillabaisse z sosem rouille
1h 10 min
Tort z masłem orzechowym
3u. 30min