Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 3 pieces mastiha (opcjonalnie)
- 1 tsp mahlepi (see Tips)
- 100 g sugar, plus 1 tsp extra
- 100 g full cream milk
- 2 tsp dried instant yeast (see Tips)
- 3 eggs, plus 1 egg beaten, for glazing
- 450 g baker's flour, plus extra for dusting
- 1 pinch salt
- 70 g unsalted butter, softened
- flaked almonds, for decorating (optional)
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1023.4 kJ / 243.7 kcal
- Białko
- 6.8 g
- Węglowodany
- 38 g
- Tłuszcz
- 6.9 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 1.8 g
- Sód
- 41.9 mg
Alternatywne przepisy
Greek Easter biscuits (Koulourakia)
1h 15min
Greek Easter Bread (Tsoureki)
2h 20min
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1h
Rizogalo (Greek rice pudding)
1h 10min
Avgolemono (chicken soup with egg and lemon)
1h 15min
Easter Cheese Parcels (Flaounes)
1h 5min
Tiropita (Greek cheese pie)
1h 10min
Taramasalata
15 Min
Za'atar mix substitute
5min
Greek Rice Pudding (Rizogalo)
1h 10min
Soutzoukakia ("little sausages") with rice
1h
Steamed peas and sweetcorn (9 months+)
Brak ocen