Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 125 g butter, softened
- 230 g sugar
- 3 eggs
- 600 g self-raising flour, plus extra to dust
- 1 orange, zest (no white pith), plus 50 g of juice
- 1 egg yolk, beaten, to brush
- 2 - 3 tbsp sesame seeds, to sprinkle
- Wartości odżywcze
- na 1 piece
- Kalorie
- 341.1 kJ / 81.2 kcal
- Białko
- 1.7 g
- Węglowodany
- 12.5 g
- Tłuszcz
- 2.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.4 g
- Błonnik
- 0.3 g
- Sód
- 96.5 mg
Alternatywne przepisy
Steamed lemon cake
2h 20min
Greek Rice Pudding (Rizogalo)
1h 10min
Keftethes (Greek meatballs)
40min
Fatayer (spinach turnovers)
1h 35min
Tsoureki (Greek Easter bread)
2h 20min
Caramel chocolate mousse cake (TM6, Kirsten Tibballs)
28h
Kourabiedes (Greek moon biscuits)
1 godz.
Soula's Spanakopita
1h 35min
Soutzoukakia ("little sausages") with rice
1 godz.
Golden baklava
25 godz. 25 min
Avgolemono (chicken soup with egg and lemon)
1 godz. 15 min
Rizogalo (Greek rice pudding)
1h 10min