![Gratin dauphinois Gratin dauphinois](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/1AEB56AC-2217-4B76-9CA5-BFBC840D3C3E/Derivates/78963D34-D1F9-45E6-8FDB-4637309BDB4B.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- butter, for greasing
- 30 g Swiss cheese
- 1 garlic clove
- 1200 g potatoes, peeled and cut into round slices (2-3 mm)
- 250 g pouring (whipping) cream
- 1 tsp salt
- ½ tsp ground black pepper
- 1 pinch ground nutmeg
- Wartości odżywcze
- na 1 portion
- Kalorie
- 1250.5 kJ / 298.2 kcal
- Białko
- 6.3 g
- Węglowodany
- 24.3 g
- Tłuszcz
- 16.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 10.9 g
- Błonnik
- 2.4 g
- Sód
- 415.5 mg
Alternatywne przepisy
Scallops with pea purée
25 Min
Welsh Anglesey eggs
1 Std.
Floating islands
1 Std.
Pineapple carpaccio and strawberry sorbet (Thermomix® Cutter, TM6)
20 min
Quiche Lorraine
45min
Alpine macaroni with apple sauce
45min
Quiche Lorraine
45min
Crêpes
1 Std. 15 Min
Speedy Bassara
25 Min
Turkey rolls with gorgonzola
1 Std.
Emmental Gougères
50 Min
Vanilla Sauce (Crème Anglaise)
15 Min