Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Hefeteig
- 300 g Mehl
- 60 g Butter, weich, in Stücken
- 1 Ei
- 50 g Zucker
- 1 Prise Salz
- ½ Würfel frische Hefe (20 g)
- 1 TL geriebene Zitronenschale
- 50 g Milch
Vanillecreme und Fertigstellung
- 450 g Milch
- 80 g Zucker
- 1 EL Vanillezucker, selbst gemacht
- 1 Pck. Vanillepuddingpulver
- 2 Eigelb
- 20 g Rum
- 1 Ei mit 1 EL Wasser verquirlt, zum Bestreichen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 996 kJ / 238 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Błonnik
- 1.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Glückskuchen
2h 10min
Marzipan-Butterkuchen
3 Std.
Apfel-Grieß-Kuchen
3 Std.
Dresdner Eierschecke vom Blech
4 Std. 30 Min
Gugelhupf mit Pflaumenmus
2h 30min
Quark-Hefe-Taler
2h 15min
Mohn-Quark-Kuchen vom Blech
2h 10min
Badische Apfeltorte
1h 40min
Butterkuchen mit Vanillecreme
2h 30min
Victoria Cake
3h 30min
Quark-Hefe-Kuchen
1h 20min
Butter-Apfel-Kuchen
3 Std.