![Französischer Hefekuchen mit Vanillecreme Französischer Hefekuchen mit Vanillecreme](https://assets.tmecosys.com/image/upload/t_web767x639/img/recipe/ras/Assets/693EDBC3-E6FB-464B-9A36-157DB91CBFD1/Derivates/DA637197-1F21-4038-BF32-CEB8FEDD00BA.jpg)
Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Hefeteig
- 300 g Mehl
- 60 g Butter, weich, in Stücken
- 1 Ei
- 50 g Zucker
- 1 Prise Salz
- ½ Würfel frische Hefe (20 g)
- 1 TL geriebene Zitronenschale
- 50 g Milch
Vanillecreme und Fertigstellung
- 450 g Milch
- 80 g Zucker
- 1 EL Vanillezucker, selbst gemacht
- 1 Pck. Vanillepuddingpulver
- 2 Eigelb
- 20 g Rum
- 1 Ei mit 1 EL Wasser verquirlt, zum Bestreichen
- Wartości odżywcze
- na 1 Stück
- Kalorie
- 996 kJ / 238 kcal
- Białko
- 6 g
- Węglowodany
- 34 g
- Tłuszcz
- 8 g
- Błonnik
- 1.1 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kaffee-Kuppeltorte
10h
Kirschlasagne
45min
Gugelhupf mit Pflaumenmus
2 godz. 30 min
Mandelnougat-Schokoladen-Kuchen
3 godz. 50 min
Butterkuchen mit Mohn
4 Std.
Grieß-Gugelhupf mit Orangenglasur
1 Std. 30 Min
Dresdner Eierschecke vom Blech
4h 30min
Vanille-Grieß-Schnitten
2 godz. 30 min
Mohn-Preiselbeer-Kuchen
1h 40 min
Zitronen-Frischkäse-Tarte
5 Std. 45 Min
Quark-Hefe-Kuchen
1 godz. 20 min
Milchreiskuchen
3 Std.