Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki (TM7)

Pełnoziarniste spaghetti w kremowym sosie z soczewicy i marchewki (TM7)

5.0 1 ocena
Przygotowanie 20 min
Czas całkowity 1 godz.
4 porcje

Składniki

  • 150 g soczewicy, suszonej dowolnej (patrz wskazówka)
  • 2200 g wody
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
    2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 140 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 1 cebula szalotka (ok. 30 g), przekrojona na pół
  • 40 g oleju sezamowego, prażonego
    40 g oliwy z oliwek
  • 2 - 2 ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½ łyżeczki oregano, świeżego tylko liście
  • 100 g suszonych pomidorów, w oleju odsączonych, pokrojonych na 1-2 cm kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 320 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
  • olej sezamowy, prażony do skropienia
    oliwa z oliwek, do skropienia
  • oregano, świeże tylko liście, do dekoracji
  • ziarna sezamu, białego do dekoracji

Poziom trudności

łatwy


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 1282 mg
Białko 25.2 g
Kalorie 2562.2 kJ / 612.4 kcal
Tłuszcz 14.9 g
Błonnik 8.8 g
Tłuszcz nasycony 2.3 g
Węglowodany 104 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji

Może spodoba Ci się również...