
Urządzenia i Akcesoria
Orzechowe świderki
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
20 sztuk
Składniki
-
250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
250 g masła pokrojonego na kawałki
-
250 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
-
1 szczypta soli
-
100 g orzechów, mieszanych np. włoskich, laskowych, migdałów
-
70 g cukru
-
25 g czekolady dowolnej (mlecznej, gorzkiej lub białej), pokrojonej na kawałki
-
1 jajko
-
10 g rumu (opcjonalnie)
-
1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
-
100 g dżemu morelowego, gładkiego (patrz wskazówka)
-
3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
-
8 łyżek cukru pudru
Wartości odżywcze na 1 sztukę
Kalorie
233.3 kcal /
976 kJ
Białko
4.2 g
Tłuszcz
14.2 g
Węglowodany
23.7 g
Błonnik
0.8 g
Tłuszcz nasycony
7.4 g
Sód
76.6 mg
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w

Tłusty czwartek II
8 Przepisów
Polska
Polska
Możesz także polubić...
Mini babki do koszyczka wielkanocnego
40 min
Austriackie placuszki Funkaküachle
1 godz. 40 min
Krem pistacjowy
37 min
Ciastka z kremem orzechowym
1 godz. 20 min
Sernik baklava
7 godz.
Kokosowe muffinki z płynną czekoladą w środku
1 godz.
Kąski marchewkowo-ziemniaczane (TM6)
30 min
Ciasteczka owsiane z żurawiną i pestkami dyni
50 min
Rogaliki orzechowe
2 godz.
Meksykańskie zaplatane bułki
2 godz.
Pistacjanki
2 godz. 40 min
Rolada żyrafa
3 godz.