Orzechowe świderki

Orzechowe świderki

4.7 72 oceny
Przygotowanie 45 min
Czas całkowity 2 godz. 30 min
20 sztuk

Składniki

  • 250 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 250 g masła pokrojonego na kawałki
  • 250 g twarogu, półtłustego podzielonego na kawałki
  • 1 szczypta soli
  • 100 g orzechów, mieszanych np. włoskich, laskowych, migdałów
  • 70 g cukru
  • 25 g czekolady dowolnej (mlecznej, gorzkiej lub białej), pokrojonej na kawałki
  • 1 jajko
  • 10 g rumu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
    2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 100 g dżemu morelowego, gładkiego (patrz wskazówka)
  • 3 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 8 łyżek cukru pudru

Wartości odżywcze na 1 sztukę

Kalorie 233.3 kcal / 976 kJ
Białko 4.2 g
Tłuszcz 14.2 g
Węglowodany 23.7 g
Błonnik 0.8 g
Tłuszcz nasycony 7.4 g
Sód 76.6 mg

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych dań czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Możesz także polubić...