Szarlotka w pucharkach

Szarlotka w pucharkach

4.6 54 oceny
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz.
10 porcji

Składniki

Sos karmelowy
  • 250 g cukru
    250 g brązowego cukru
  • 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
  • 30 g wody
  • 1 łyżeczkę soku z cytryny
  • 1000 g wody do Mycia Wstępnego
  • 1 łyżkę octu do Mycia Wstępnego
Karmelizowane jabłka
  • 400 g jabłek twardych (np. Granny Smith), bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3,5 cm kawałki
  • 20 g masła
  • 30 g cukru
  • ½ - 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Orzechowe spody
  • 60 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 100 g herbatników
  • 20 g masła
Bita śmietana i montaż deseru
  • 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
  • 1 opakowanie fixu do bitej śmietany (opcjonalnie)
  • cynamon, mielony do oprószenia
  • ¼ jabłka ze skórką, pokrojonego w 1-2 mm plastry, do dekoracji
  • woda do namoczenia jabłek (ok. 150 g)
  • 1 - 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego do namoczenia jabłek

Poziom trudności

średni


Wartości odżywcze na 1 porcję

Sód 83.3 mg
Białko 2.9 g
Kalorie 1573 kJ / 376 kcal
Tłuszcz 29.3 g
Błonnik 1.7 g
Tłuszcz nasycony 15.6 g
Węglowodany 28.2 g

Podoba Ci się nasza platforma?

Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!

Zarejestruj się i otrzymaj 30 dni bezpłatnego okresu próbnego, aby odkrywać świat Cookidoo® bez zobowiązań.

Bezpłatna rejestracja Więcej informacji


Może spodoba Ci się również...