Urządzenia i Akcesoria
Szarlotka w pucharkach
Przygotowanie 40 min
Czas całkowity 2 godz.
10 porcji
Składniki
Sos karmelowy
-
250 g brązowego cukru250 g cukru
-
200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
-
30 g masła zimnego, w jednym kawałku (patrz wskazówka)
-
30 g wody
-
1 łyżeczkę soku z cytryny
-
1000 g wody do Mycia Wstępnego
-
1 łyżkę octu do Mycia Wstępnego
Karmelizowane jabłka
-
400 g jabłek twardych (np. Granny Smith), bez gniazd nasiennych, pokrojonych na 3,5 cm kawałki
-
20 g masła
-
30 g cukru
-
½ - 1 łyżeczka cynamonu, mielonego
Orzechowe spody
-
60 g orzechów włoskich, łuskanych
-
100 g herbatników
-
20 g masła
Bita śmietana i montaż deseru
-
400 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
-
1 opakowanie fixu do bitej śmietany (opcjonalnie)
-
cynamon, mielony do oprószenia
-
¼ jabłka ze skórką, pokrojonego w 1-2 mm plastry, do dekoracji
-
woda do namoczenia jabłek (ok. 150 g)
-
1 - 2 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego do namoczenia jabłek
Poziom trudności
średni
Wartości odżywcze na 1 porcję
Sód
83.3 mg
Białko
2.9 g
Kalorie
1573 kJ /
376 kcal
Tłuszcz
29.3 g
Błonnik
1.7 g
Tłuszcz nasycony
15.6 g
Węglowodany
28.2 g
Podoba Ci się nasza platforma?
Ten przepis i ponad 100 000 innych potraw czeka na Ciebie!
Bezpłatna rejestracja Więcej informacjiDostępny w
SŁODKI STÓŁ
12 Przepisów
Polska
Polska
Może spodoba Ci się również...
Deser jagodowy w słoiczkach
3 Std. 30 Min
Truskawkowa chmurka w pucharkach
3 Std.
Wielkanocne trifle ajerkoniakowe
3 Std. 15 Min
Mini serniczki Czarny Las (bez pieczenia)
4 Std.
Sałatka z nektarynką i malinowym dressingiem (TM6, TM7)
25 Min
Rolada leśny mech z kremem cytrynowym
5 Std.
Jogurtowa panna cotta z sosem morelowym
3 Std. 30 Min
Deser Czarny Las w szklankach
45 Min
Deser śliwka w czekoladzie
2 Std. 30 Min
Sernik jagodowy
12 Std. 15 Min
Kremówka w pucharkach
4 Std.
Deser z ciasteczkami korzennymi
2 Std. 15 Min